Maszynka do miesa z szatkownica

W sezonach, które już mogą być znane za prehistoryczne, jesienny rytuał kiszenia kapusty, zwłaszcza na wsi obecne było coś. Miasto było nieustannie w ostatnim względzie wygodne. Szło się do sklepu, kupowało gotową kiszoną kapustę i nikt, może poza pasjonatami lub "odpowiednio zmotywowanymi przez kobiety" nie zabierał się krojeniem i kiszeniem kapusty.

Bo krojenie kapusty, nieodłącznie stosowało się z kiszeniem. Na potrzeby zwykłego dodatku do sałatki, zupy z kapusty czy bigosu wystarczył ostry nóż lub ręczna krajalnica do kasy i efektem końcowym można było się delektować prawie od razu. Jednak już przygotowanie wielkiej beki kapusty do kiszenia to teraz stanowiło nie lada wyzwanie. I tutaj na części pojawia się krajalnica do kapusty. Początkowo stanowiło ostatnie łatwe, ręczne urządzenie, które po godzinie noża znacznie usprawniło cały proces krojenia. Potem pojawiły się krajalnice na korbę - mechaniczne. O to szybko był długi postęp, bo robota przeprowadzała się już do początku oraz przy odrobinie "pary" ważna było w rytmu dnia ukręcić nie jedną, tylko kilka bek kapusty. Ale jak ostatnie istnieje głównie z postępem - musi jednak chodzić do przodu. W niniejszym przykładu nastąpiło to przez dołączenie do już istniejących ręcznych rozwiązań silnika elektrycznego. Natomiast ostatnim środkiem urodziło się urządzenie pod nazwą elektryczna krajalnica do kapusty. Dodatkowo w przykładzie tego rozwiązania praca przy krojeniu kapusty przesuwała się już bardzo już do przodu. Tymże szczególnie, że idea rozwijała i pojawiła się cała masa tego pokroju urządzeń od małych, do użytku domowego po wielkie do użytku przemysłowego. Ale przemysł nas na ciosie nie interesuje, bo na ogół kieruje się swoimi prawami oraz ilościami, a my skupimy się na urządzeniach młodych i średniej wielkości. Zasada sprawiania tychże niższych urządzeń jest analogiczna do ostatniego, na jakiej działa elektryczna maszynka do mięsa, spośród tym iż zamiast ślimaka jest walec z blachy nierdzewnej z ponacinanymi większymi albo mniejszymi bruzdami. Zwykle w zestawie istnieje kilka wymiennych walców o różnej kalibracji nacięć, dzięki temu mocna dostać większe bądź wyższe wiórki pokrojonej kapusty. Większość tego typu urządzeń na rynku powoduje, że każdy znajdzie coś dla siebie i prozaiczna czynność, którą jest krojenie kapusty, może być się nawet przyjemną, a do ostatniego stworzoną dość sprawnie i bez obawy uszkodzenia palców, jak zatem pamięta czasami miejsce przy użyciu noża.